вторник, 5 декабря 2017 г.

                   
         

                    Обережно! Отруйні гриби!

 Гриби людина споживає у їжу з давніх часів. До їстівних відносяться бiлi гриби, красноголовці, маслюки, опеньки, грузді та iн. На жаль, не всі знають, які гриби можна їсти, а які – нi. Отруєння грибами виникають при вживанні не тільки неїстівних, але й їстівних грибів при неправильній їх обробці та консервуванні. Отруєння грибами досить часто закінчуються летальними випадками.
Щоб запобігти отруєнню, необхідно дотримуватися таких правил:
·         Збирати гриби тільки з дорослими;
·         Збирати потрібно тільки тi гриби, які ви добре знаєте;
·         Ніколи не збирайте i не вживайте гриби, у яких біля основи ніжки є стовщення (як, наприклад, у червоного мухомора);
·         Намагайтеся брати гриби тільки з ніжкою, особливо це стосується сироїжок, тільки так можна запобігти зустрiчi з блідою поганкою;
·         Не збирайте «печериці», у яких на нижній поверхні капелюшка є пластинки білого кольору;
·         Пам’ятайте про несправжні опеньки: не беріть гриби з яскраво пофарбованим капелюшком;
·         Ніколи не вживайте сирі, червиві, ослизлі, в’ялi й зiпсованi гриби; будьте також уважними при збиранні ягід i рослин, не збирайте й не вживайте рослини та ягоди, які вам не вiдомi.
·         Здоров’я i навіть життя людини, що отруїлася грибами, залежить від того, наскільки своєчасно їй нададуть медичну допомогу.
При будь-якому отруєнні грибами, навіть на перший погляд нетяжкому, слід негайно звернутися до лікаря. Симптоми отруєння: нудота, блювота, біль у животі, проноси, судоми, посилене потовиділення, мимовільне сечовиділення. До приходу лікаря необхідно перш за все постаратися вивести отруйну речовину з організму. Для цього необхідно звернутися до дорослих, щоб допомогли промити шлунок i спорожнити кишківник. Шлунок промивають теплою водою, содовим розчином або слабким розчином марганцевокислого калiю.
До смертельно отруйних грибів відносяться:
 бліда поганка (мухомор зелений);
 опеньок сірчано-жовтий;
 волоконниця Патуйяра, плютка.
До дуже отруйних грибів відносяться:
        мухомор  білий;
        мухомор червоний;
        мухомор пантерний.    Ці види отруйних грибів поширені на всій території України.
 Ознаки отруєння грибами:
Нудота, блювання, розлади зору (подвоєння в очах), розлади мови, прискорене серцебиття, психічне та рухове збудження, марення, підвищене потовиділення, біль у животі, пронос, задуха, судоми, втрата свідомості.
Перша медична допомога при отруєнні грибами.
До приїзду невідкладної медичної допомоги у потерпілого треба  викликати блювання,  дати  випити якомога більше води та повторно викликати блювання до повного очищення шлунка або промити шлунок. Прийняти активоване вугілля  (не менше 10 пігулок одночасно).
ПАМ’ЯТАЙТЕ:
гриби – не тільки смачний, але й небезпечний продукт харчування, який може призвести до отруєння, а іноді й до смерті.



Комментариев нет:

Отправить комментарий